Moto Guzzi California III
Rijtest uit een Koerier

Welkom aan boord

Wat een toermotor werkelijk nodig heeft, dat heeft de Moto Guzzi California III vrijwel allemaal aan boord.
Echt veel toermotoren zijn er niet, die al vanaf de fabriek voor de grote reis zijn voorzien van koffers en wind- en weerbeschuting. Niet meer dan een half dozijn alternatieven. Een daarvan bouwt Moto Guzzi in Mandello aan het Comomeer, de California III.
De kleine keus aan super-toerders heeft natuurlijk ook goede kanten. De kans dat men zijn spaargeld opmaakt aan de verkeerde motorfiets is gering. Super-toerders kosten nu eenmaal veel geld. 20.000 Mark is men al gauw kwijt wanneer een beetje luxe als boordcomputer , stereoinstallatie, of rug- en armleuningen aan de top-case niet mogen ontbreken. De California III heeft deze luxe niet, maar is dan ook met 14.190 Mark bijna een uitverkoop-aanbieding, een dure stroomlijn ontbreekt weliswaar, in plaats daarvan is een reusachtig tourscherm bepalend voor het markante uiterlijk van deze machine zonder gelijk lomp aan te doen.
Op het eerste gezicht is het nauwelijks te geloven dat de California volgetankt bijna 300 kg weegt. Tot het toegestane totaalgewicht bereikt is, mogen nog 170 kg opgeladen worden.
Met 140 kg voor rijder en duo blijven er zo maar 30 kilo voor de bepakking over niet bepaald overdadig voor de grote campingtoer. Tien kilo meer zijn eigenlijk wel nodig. 
290 kilo droog en 66 PK resulteren in 4,4 kg per PK. Tot aan de limit (460 kg totaalgewicht) belast zijn het zeven kilogram per PK. Al te grote verwachtingen van goede acceleratietijden en trekkracht zijn bij zulke waarden niet op hun plaats. En ook de moge1ijke topsnelheid zal moeten lijden onder de vele aangrijpingspunten die de California de rijwind te bieden heeft. Velen zullen beweren dat het grote stuurscherm als een echte windrem moet werken. Daarom werd als proef het kunststofdeel eraf geschroefd - met: een inbussleutel probleemloos in een paar minuten. En ook de koffers mochten zich niet meer tegen de wind in werpen. 

Het resultaat spreekt voor zich: 166 km/h gaf het meetapparaat in Hockenheim aan, net twee kilometer per uur meer als kort ervoor nog met alle accessoires. En met twee personen liep de motor in toeruitrusting nog altijd 162 km/h. Bij deze snelheden wijst de toerenteller ongeveer 6500 omw./min. aan. De Guzzi bereikt dus in de vijfde versnelling haar toerental van maximum vermogen ook met twee personen; bewijs van een zeer krachtige motor met vlakke koppelkromme enerzijds en een passende gearing anderzijds.
Door de korte eindoverbrenging lijkt de motor nog krachtiger. In de vijfde versnelling mag het toerental tot ongeveer 1300 afzakken (komt overeen met 30 km/h). Wordt het gas dan weer geopend dan gaat het met prachtig grote klappen voorwaarts. Bij ongeveer 2500 omw/m mag het gas dan tot de aanslag opengedraaid worden. De kleine deuk in het middengebied is in de praktijk nauwelijks merkbaar. Al bij 3000 toeren ontwikkelt de V-tweecilindermotor zijn hoogste koppel en animeert daardoor tot rijden zonder schakelen - om het even solo of met z'n tweeën.
Om vlot te accelereren hoeft in de versnellingen niet perse iedere keer tot het toerental van maximum vermogen (6600), laat staan tot in het rode gebied (bij 8000 toeren) doorgetrokken te worden.
Wie al bij 5000 omw/min. opschakelt verliest hooguit gedeeltes van seconden - in de praktijk volmaakt onbelangrijk. Bovendien is het aan te bevelen, bijvoorbeeld bij het optrekken na een stoplicht, om de eerste meters gelijk naar de vierde of vijfde versnelling door te schakelen, als het linkerbeen dan toch al in beweging is.
En als aan een vrachtwagen-combinatie of caravan ingehaald meet worden is een korte draai aan het gas-handle voldoende.
Deze schakelluie rijstijl is ook aan het brandstofverbruik te merken. Gemiddeld heeft de motor bij tweebaans en stadsboemelen aan 6 tor 6,5 liter per honderd kilometer genoeg. Zelfs met twee personen en volle koffers ligt het verbruik nog op rond zeven liter.
Een slokje meer eist de California pas op Autobahn-etappes. Een wat langere vijfde versnelling met overdrive- karakteristiek zou dan wenselijk zijn.
Want het hoge toerenniveau heeft een negatieve invloed op het brandstofverbruik. Als snelheden van 140 - 160 km/h aangehouden worden, flakkert op zijn laatst bij 250 km het gele licht op, hetgeen betekent dat de benzinevoorraad van 26 tot zes liter geslonken is.
Met waarden van 8,5 liter per 100 kilometer moet dus bij geforceerd reistempo gerekend worden. 7,5 liter per 100 kilometer zijn haalbaar met vrijwillige begrenzing op tempo 130, waarbij dan best wel regelmatig bij inhaalmanoeuvres naar topsnelheid doorgetrokken mag worden.
Het grote, niet vertekenende, stuurscherm houdt de rijwind perfect van bovenlichaam en armen weg, maar veroorzaakt wel turbulenties. 
Tot ongeveer 120 km/h storen de luchtstromingen nog niet bijzonder, daarboven veroorzaken ze in de buurt van de helm hinderlijke geluiden. Is ook nog het vizier een beetje geopend, dan begint deze te ratelen, meer of minder sterk al naar gelang vizierdikte en helmbevestiging.
Bij constante toerentallen, bijvoorbeeld 5500 omw/min. (komt overeen met bijna 140 km/h in de vijfde versnelling), kunnen de fijne motortrillingen in de treeplanken daarvoor gevoelige mensen gaan irriteren. Daartegen helpen ook geen dikke rubberzolen aan grote laarzen, men moet deze voortdurende massage gewoon voor lief nemen.
Vanaf deze toerentallen klinken kleppen en distributie, alsof iemand een met spijkers gevulde blikkendoos schudt, boven het windgeruis uit. Zonder twijfel is de Moto Guzzi California III een zeer levendige motorfiets, die zich weliswaar heel gemakkelijk laat berijden, maar die daarentegen zelf ook wel eens wil sturen. Namelijk dan als het snel rechtuit of hard door lange doorlopende bochten gaat. Het "zelfstuurgedrag" van de California III vraagt gewenning. 
Bij hogere snelheden, ongeveer vanaf 120 km/h, rijdt de machine een lichte slingerlijn. Soms wat meer, soms wat minder en onafhanke1ijk van de toestand van het wegdek. Uit de windzuiging van een vrachtwagen komende, een hobbel, een onder een kleine hoek gekruiste langsril tussen de rijbanen. Deze oorzaken kunnen dit verschijnsel net zo goed opwekken als een korte windstoot of het abrupt sluiten van het gas. Het zou zeker overdreven zijn om over pendelen te spreken, hoewel minder ervaren rijders behoorlijk kunnen schrikken van deze stabiliteitsmanco's. Een schoolvoorbeeld betreffende rechtuitstabiliteit bij hogere snelheden is de California III bij sologebruik niet. De testmachine van Motorrad was van een traploos instelbare stuurdemper voorzien, recht gemonteerd tussen kroonplaat en valbeugel. Het verschil in rijgedrag tussen maximale demping of nul instelling was minimaal, ook verschillende instellingen van de viervoudig verstelbare Koni's bracht geen verbetering. 

De luchtdruk in de voorband bedroeg bij de proeven 2,3 tot 2,4 bar, achter 2,5 tot 2,7 bar. Een California III zonder stuurdemper reed niet beter en niet slechter. Met een duopassagier liep de Guzzi daarentegen stoer rechtuit. Want enerzijds wordt daardoor wiellast vergroot, anderzijds heeft de tweede passagier een dempende invloed op de eigenfrequenties het voertuig. Dringend noodzakelijk wordt de stuurdemper in doorlopende autobahn-bochten, waar voor maximale demping moet worden ingesteld. Daarmee zijn de slingerbewegingen bij snelheden boven de 140 km/h beter in de hand te houden. Nog een beetje verbetering geeft de demper instelling 4 aan de achterste veerpoten en tenslotte kan men nog een van de breedste sturen die er op straatmotoren te vinden zijn vast pakken.
Geen angst, met dit recept schuift de Moto Guzzi California III elke bocht door, al is-ie nog zo snel. Maar vergeleken met de stuurprecisie van een Yamaha FZ 750 of een Honda VFR 750 blijft ze wel ver achter.

Nu hoeft men met een California niet persé te scheuren om snel vooruit te komen. Wie zich aan een reisgemiddelde van 130 km/h houdt maakt dit weer goed door de uitgespaarde tank- en rustpauze's. Bij dit tempo is een tankvulling voldoende voor minstens 300 kilometer (als er geen harde tegenwind staat) en door de zeer comfortabele zithouding en uitstekend gevulde buddyseat kunnen de twee uurlijkse ontspannings-oefeningen achterwege blijven. Zelfs rijders tot 1,90 m zitten gemakkelijk en ontspannen. En ook de duo-passagier voelt zich, dankzij de perfecte ergonomische verhoudingen na uren nog fit. Maar het meeste rijgenot heeft de supertoerder, ondanks het hoge gewicht, nog op tweebaanswegen onverschillig wat voor soort. Hier voelt de machine buitengewoon handzaam aan en laat zich met geringe krachtsinspanning door elke denkbare bochtencombinatie sturen; het voordeel van het lage zwaartepunt en het brede stuur.
Zolang solo gereden wordt hoeft er vrijwel niet geschakeld te worden. Zelfs in krappe haarspeldbochten is een beweging van het gashandle voldoende om gelijk weer krachtig te accelereren. Met twee personen en bagage wordt in deze situatie eventueel een versnelling terug geschakeld. Omdat bij een rit over tweebaanswegen het toerental steeds wisselt vallen bovendien het klepgetik en de vibraties in de treeplanken al helemaal niet op. Ook verantwoordelijk voor het rijgenot buiten de snelwegen zijn de voor een toermachine buitengewoon grote grondspeling en de remmen van de California III. In linkerbochten schraapt de middenbok, in rechterbochten de rechter treeplank pas heel laat aan het asfalt, daarmee signalerend dat de banden bijna aan het eind van hun grip zijn. 

Voor een zware toermotor is het door Moco Guzzi ontwikkelde (en door andere fabrikanten toe nu toe alleen door Honda in de Gold Wing gebruikte) integraal remsysteem vrijwel ideaal. Per voetpedaal worden de achterste en linker voor remschijf tegelijk bediend. De rechtsvoor remschijf - die slechts als hulprem, bijvoorbeeld in de stad of bij het wegrijden op een helling gedacht is - wordt door het handremhandle bediend.
In de praktijk biedt het Guzzi-remsysteem, zelfs voor routiniers, veel voordelen. De remkracht wordt optimaal tussen voor- en achterwiel verdeeld. Waar bij conventionele remsystemen de rechter hand en de rechter voet perfect in harmonie moeten zijn om een remkracht te ontwikkelen die met de snelheid en de toestand van het wegdek in overeenstemming is, heeft de California III aan een simpele trap voldoende.
Bovendien worden bij noodstops de veiligheidsreserves van het integraal remsysteem duidelijk: terwijl twee door het hand-handle bediende schijven in het voorwiel bij paniekreacties al te gemakkelijk blokkeren en de achterrem geeneens gebruikt wordt, waardoor een valpartij nauwelijks te vermijden is, sluit het California remsysteem dit gevaar vrijwel uit. Zelfs als bij snelheden boven de 100 km/h grot op het voetpedaal wordt gerapt, blokkeert op de laatste meters alleen het achterwiel - in ieder geval op droog wegdek. Maar met regen zal er wel voorzichtiger gereden worden en niet perse de maximale vertraging worden verlangd. Maar ook in die geval wekt het integraal remsysteem vertrouwen, omdat de remkracht automatisch tussen voor- en achterwiel wordt verdeeld. Een kleine schoonheidsfout: Bij zware regenval spreken de schijfremmen pas na een onderdeel van een seconde aan. Andere rempadjes kunnen die probleem oplossen, maar mogen niet ingebouwd worden zonder fabrieksvrijgave. Want de seriematige rempadjes horen bij de typegoedkeuring.
Blijven we bij de kleine schoonheidsfoutjes: Wordt de tank tot de rand gevuld dan komt er benzine onder de dop uit, daarom niet verder vullen dan de onderrand van de vultrechter. De controlelampjes zijn bij daglicht maar met moeite te herkennen, de handvatten zijn te klein van diameter en hebben ook nog een te glad oppervalk. Met dikke of vers ingevette handschoenen kost het veel kracht om het gashandel gedurende langere tijd in de juiste stand te houden. Voor uitkomst zorgen een paar grip-handvatten. Voor een paar Mark is er van alles te koop in de accessoire handel.
De twee koffers, al bekend van de California II hebben ieder een documentenvak van kunststofweefsel. Helemaal dicht zijn de deksels niet, maar meer dan een paar druppels dringen, ook bij urenlang in de regen rijden niet naar binnen.
Geruststellend is de dubbele kofferbevestiging. Mocht het slot per ongeluk opengaan dan houdt de veiligheidspen de koffer aan het rek. Door de ver naar buiten reikende zijstandaard staat de California III ook op losse ondergrond als een huis. En zelfs met 30 kilo bagage achterop is er voor het op de bok zetten weinig kracht nodig.
De V-tweecilinder motoren van Moto Guzzi stonden altijd al bekend om hun gemakkelijk onderhoud. Carburateur, klepbediening en ontsteking zijn voor het afstellen goed bereikbaar. Weliswaar doet in het tijdperk van de elektronische ontstekingen een contactbobine ontsteking zoals bij de California III wat gedateerd aan.
Maar meer dan krachtige vonken vormen kunnen moderne ontstekingssystemen - die veel omslachtiger zijn en dus meer kans op storingen geven - ook niet.
Zo gezien is de Moto Guzzi California III meer dan ooit een door zijn beknoptheid opvallende toermachine: van alles genoeg, niets teveel.

Redactionele opmerkingen:

- Het uitgebreid vanaf 1300 toeren wegtrekken in z'n vijf is leuk voor een testmotor die na afloop weer ingeleverd kan worden, maar door het ontbreken van aandrijfschokdempers is het bij de grote Guzzi's beter om zulke grapjes slechts bij uitzondering te vertonen. Wel jammer.
- Om niet alleen het achterwiel maar ook het voorwiel optimaal te laten remmen is het terdege noodzakelijk om de rechter schijf mee te laten werken. Het hand-remhandle is beslist niet alleen bedoeld voor in de stad of op een helling.
- Hier ten lande zal niemand het gebruik van keramische regen-remblokjes verbieden. Of de stuur-remlichtschakelaar eraf slopen zodat de schijf af en toe, zonder dat het remlicht een achterligger zenuwachtig maakt, droog geremd kan worden?

Frank-Albert Jllg
Motorrad 16/1987
Vertaling: Andre Schouten

Rijtest 1

Moto Guzzi California III